Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия няма да допусне създаване на украинско ядрено оръжие, заяви Путин (ВИДЕО)

18 октомври 2024, 21:23 часа • 2591 прочитания

Русия няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна, заяви издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, предаде РИА Новости. Думите на Путин бяха изречени на среща с журналисти от страни от БРИКС.

"Веднага мога да кажа, че Русия няма да позволи това при никакви обстоятелства", отбеляза Путин на среща с медиите на страните от БРИКС.

"Това е очевидна провокация. Създаването на ядрено оръжие в съвременни условия не е сложно, но не знам дали Украйна е способна на това, то не е толкова просто" - тези противоречиви думи на Путин как хем не е толкова сложно, хем не е толкова просто да имаш ядрено оръжие карат мнозина да се замислят дали темата всъщност не се оказа доста плашеща за него:

Той подчерта, че Русия ще проследи дали някоя от западните страни ще иска да прехвърли ядрено оръжие на Украйна, което трудно може да се скрие. Всяка крачка на Украйна за създаване на ядрено оръжие ще срещне съответстваща реакция, каза още Путин.

Още: "Няма да ни сплашиш": Марк Рюте с послание към Путин от новата база на НАТО за Украйна

Ядреното оръжие и Украйна

На 17 октомври германското издание Bild, цитирайки неназован украински служител, съобщи, че Киев може да създаде ядрено оръжие за използване срещу Русия в рамките на няколко седмици. Според източника този сценарий е предназначен за периода след евентуално уреждане на конфликта. Казаното от Bild беше базирано на разказ на Зеленски за среща с кандидата за втори мандат в Белия дом Доналд Тръмп.

Още: Украйна сериозно обмисля възможността да възстанови запасите си от ядрено оръжие

Вчера Зеленски на пресконференция в Брюксел разказа подробности от последния си разговор на четири очи с Доналд Тръмп. Украинският президент обясни, че казал на Тръмп как Украйна се е лишила от ядреното си оръжие с Меморандума от Будапеща в замяна на гаранции за сигурност, но сега този меморандум не работел, макар и подписан от Русия, САЩ и Великобритания. Затова и има две опции за сигурността на Украйна - или да е член на съюз, който дава истински гаранции за сигурност, а това е само НАТО, или да почне да работи върху възстановяване на статута си на ядрена държава. Искаме в НАТО, уточни Зеленски.

"Някои медии разпространиха невярна информация. Украйна трябва да е в НАТО, с Меморандума от Будапеща ние се отказахме от ядрено оръжие в замяна на гаранции за сигурност. Ако бяхме запазили ядреното оръжие, това щеше да бъде защита като другите ядрени държави", заяви украинският президент днес.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес