Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия не счита, че трябва да се меси в спора между САЩ и Турция за С-400

05 юни 2019, 08:22 часа • 2725 прочитания

Кремъл обяви, че няма намерение да се намесва в това как Турция и САЩ ще разрешат спора за покупката на руските отбранителни системи С-400 от страна на Анкара. По-рано Анкара заяви, че е категорична, че ще извърши сделката.

"Турция не трябва да уведомява Русия за създаването на работна група по въпроса. Това не е наша работа", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Вместо това Москва е фокусирана върху "приключването на сделката за С-400" с Турция, по която в момента текат преговори.

Вашингтон настоятелно оказва натиск на Анкара да се откаже от покупката. САЩ спряха доставката на оборудване за американския изтребители F-35 за Турция и дори заплашиха да изхвърлят основния си съюзник в НАТО от проекта за бойните самолети. Припомняме, че някои от компонентите за F-35 се правят в Турция

Белият дом дори се опита да убеди турския президент Реджеп Ердоган да купи американските ракетни установки "Пейтриът". Във вторник обаче Ердоган заяви, че към момента САЩ не са предоставили токова добра оферта колкото Москва за покупката на оръжия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес