Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

03 юли 2019, 15:56 часа • 7453 прочитания

Руският президент Владимир Путин подписа закон за прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). Официалното съобщение за това е публикувано на страницата за правна информация на президентската администрация.

"Да се преустанови действието на Договора между СССР и САЩ за унищожаване на техните ракети със среден и по-малък обсег, подписан във Вашингтон на 8 декември 1987 г.", се казва в документа, цитиран от БГНЕС.

В началото на годината Вашингтон едностранно напусна споразумението, обвинявайки Русия в продължително нарушаване на договора, което Москва отхвърли категорично. На 2 февруари Владимир Путин заяви, че ще отговори реципрочно на решението на САЩ да излезе от ДРСМО и Кремъл също ще прекрати участието си в него.

Западът недоволства срещу руската система за крилати ракети 9M729, която нарушава ДРСМО. Вашингтон предупреди, че може да разработи нови системи за отбрана, за да се предпази от руското оръжие, а Москва видя заплаха в действията на НАТО и обеща да отговори с военни мерки

Държавният глава подчерта, че Русия няма да се впуска в скъпа за Москва надпревара във въоръжението. В допълнение Путин добави, че всички предложения "остават на масата и вратите са отворени", но настояха от тук нататък това да не бъдат инициирани никакви преговори по този въпрос.

Въпреки напрегнатите отношения напоследък, Русия и САЩ ще преговарят за удължаването на ключов ядрен договор. Вижте кой е той.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес