Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия национализира активи на Украйна в анексирания Крим, включително 12 банки

03 февруари 2023, 16:03 часа • 4646 прочитания

Русия ще национализира "чуждестранни" активи в анексирания Крим, включително тези, които са собственост на Украйна и ще насочи част от средствата за подпомагане на военните си на фронта.

"Депутатите от Държавния съвет на Република Крим приеха резолюция за национализация на собствеността на чуждестранни граждани и държави, които извършват враждебни действия срещу Русия", заяви председателят им Владимир Константинов в Telegram.

Регионалният парламент, създаден от Москва след анексирането на Крим от Украйна през 2014 г., заяви, че законопроектът е насочен срещу собствеността на украински физически и юридически лица и е бил одобрен единодушно.

ОЩЕ: Биеш се за Русия, получаваш земя - ново обещание за живеещите в Крим (ВИДЕО)

Според Константинов списъкът с активи включва около 500 обекта, свързани с различни предприятия и банки, туристическа и спортна инфраструктура. Национализираните предприятия щели да продължат да работят, но управата им ще бъде сменена, след това ще има процедура по тяхната приватизация, допълва той.

Руските информационни агенции съобщиха, че списъкът включва активи на най-богатия човек в Украйна Ринат Ахметов, олигарха Игор Коломойски, бившия премиер Арсений Яценюк, 12 украински банки, заводи и футболния клуб "Динамо Киев".

"Част от печалбите им ще отидат за подпомагане на участниците в "специалната военна операция", заяви Константинов. Част от  парцелите са предвидени за безплатно раздаване.

Припомняме, че още през декември 2022 г. премиерът на Крим Сергей Аксьонов заяви, че недвижимата собственост на президента на Украйна Володимир Зеленски, която се намира в Крим, ще бъде национализирана и подарена на някого

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес