Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия използва дресирани делфини за защита на Севастопол

29 април 2022, 09:42 часа • 4081 прочитания

Русия използва обучени делфини на входа на ключовото пристанище на Черно море, за да защити Севастопол, пишат американското издание The Washington Post и британското The Guardian. Като доказателство се цитират сателитни снимки, предоставени от Maxar Technologies.

Военноморският институт на САЩ (USNI) е прегледал сателитните изображения и е стигнал до заключението, че две кошари за делфини са били преместени в базата през февруари, в началото на нахлуването на Москва в Украйна.

Според журналистите косвените доказателства за използването на морските бозайници са, че САЩ обучават и използват делфини за защита срещу подводни заплахи още от времето на студената война. Според експерти тези животни са в състояние лесно да откриват опасни обекти, включително мини.

Отбелязва се, че от 1973 г. в Крим е започнала подготовка на делфини за нуждите на съветския флот. Животните били използвани за борба срещу военни водолази, действия срещу кораби и търсене на оръжие. След разпадането на Съветския съюз съоръжението в Севастопол било използвано от Украйна за обучение на делфини за терапевтични сесии. Русия възобновила обучението на морските бозайници за военни цели, след като поела контрола над пристанищния град през 2014 г.

Базата в Севастопол е от решаващо значение за руските военноморски сили, тъй като Крим се намира в южния край. Според анализа на USNI много от руските кораби, закотвени там, макар и извън обсега на ракети, са потенциално уязвими за подводни атаки.

Сателитни изображения от 2018 г. разкрили, че Русия е използвала делфини и във военноморската си база в Тартус в Сирия. Но делфините не са единствените океански същества, които руските военни може да са обучавали. Смята се, че белуга, забелязана край бреговете на Норвегия през 2019 г., е била обучена от руския флот. Рибарите съобщили за белуга със странни ремъци които може да са съдържали камери. Морският бозайник дърпал въжетата на лодките им. Китът бил наречен от местните жители Хвалдимир - комбинация от норвежката дума за кит и първото име на руския президент Владимир Путин.

ВИЖТЕ ОЩЕ: САЩ към ОССЕ: Руснаците измъчват хора в лагери в южна и източна Украйна

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес