Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия и Западът обмислят размяна на двама руски шпиони, арестувани в Словения

25 март 2023, 19:30 часа • 3179 прочитания

През януари Словения арестува и обвини в шпионаж в полза на Русия двама граждани. Предполага се, че Мария Майер и Лудвиг Гиш, двамата заподозрени, са работили за Службата за външно разузнаване на Руската федерация (СВР), съобщава The Guardian, позовавайки се на анонимни източници.

Според доклада и двамата са руски граждани и са били елитни руски шпиони.

Службите за сигурност в целия Европейски съюз предприеха мерки срещу предполагаеми руски шпиони, извършващи дейност след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Западните държави са експулсирали стотици хора, работещи в цяла Европа под дипломатическо прикритие.

Според материала на The Guardian - в неофициални разговори след арестите на Майер и Гиш Русия бързо е признала, че двамата са служители на разузнаването.

Източниците твърдят, че Москва и западните държави обсъждат размяната им за лице или лица, които в момента са задържани в Русия.

Съобщава се, че Гиш е използвал аржентински паспорт. На 21 март министърът на външните работи на Словения Таня Файон заяви пред репортери, че двамата арестувани са по-скоро руски граждани, отколкото аржентинци. Те очакват присъдите си.

ОЩЕ: Още трима са арестувани в Полша за шпионаж в полза на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес