Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия и Украйна отново си размениха военнопленници (ВИДЕО и СНИМКИ)

09 февруари 2024, 01:51 часа • 3171 прочитания

Русия и Украйна си размениха стотици военнопленници. Това е станало с посредничеството на Обединените арабски емирства.  

100 руски военнослужещи бяха разменени за 100 членове на украинските въоръжени сили след преговори с посредничеството на ОАЕ, се казва в изявление на руското министерство на отбраната. От ведомството уточниха, че освободените военнослужещи ще бъдат върнати обратно от руските военновъздушни сили и ще им бъде оказана медицинска и психологическа помощ.

Сред освободените украинци са 49 войници, 25 граничари и някои военнослужещи от силите за териториална отбрана, съобщиха от украинския Координационен щаб за лечение на военнопленниците. Най-възрастният е на 62 години, а най-младият - на 20. „Всички спасени войници са редници и сержанти. 84 от спасените войници защитаваха Мариупол, като 82-ма от тях са защитници на Азовстал, останалите изпълняваха бойни задачи в района на Донецк и Луганск“, казаха от щаба.

Още: Беларуските училища с нов предмет: Как се разпитват чужди военнопленници (СНИМКА)

Миналата седмица Украйна и Русия размениха стотици военнопленници в това, което украинското правителство нарече „втора голяма размяна след дълго прекъсване“. Зеленски каза, че 207 украински военнослужещи са били върнати в сряда, докато руското военно министерство заяви, че 195 руски военни са били приети.

Още: Киев: Всички руски военнопленници работят, нито един не лентяйства (СНИМКА)

Още: Няма разкаяние нито желание да се свали режима на Путин: Киев за руските военнопленници

Това беше първият обмен след мистериозната катастрофа на  руския самолет Ил-76  на 24 януари в Белгородска област на Русия, която граничи с Източна Украйна. Москва твърди, че самолетът е транспортирал десетки украински военнопленници, докато Киев твърди, че е носил руски ракети, които да бъдат използвани при по-нататъшни удари срещу Украйна.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес