Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия е прехванала американски бомбардировачи над Арктика

21 юли 2024, 12:35 часа • 5770 прочитания

Русия твърди, че е задействала изтребители, за да попречи на два стратегически бомбардировача на САЩ да пресекат границата ѝ над Баренцово море в Арктика, предаде АФП.

Руското министерство на отбраната съобщи, че е задействало изтребители, за да прехванат "въздушна цел, приближаваща държавната граница на Руската федерация". "Екипажите на руските изтребители идентифицираха въздушната цел като двойка стратегически бомбардировачи B-52H на ВВС на САЩ. Когато руските изтребители се приближиха, американските стратегически бомбардировачи коригираха курса си на полета, като се отдалечиха и след това завиха встрани от държавната граница на Русия", се казва в съобщението на министерството.

Още: 16 години в колония с максимален режим: Русия обяви присъдата на Еван Гершкович

Риск от "пряк" военен сблъсък

Американската армия обичайно извършва полети над международни води - операции, които според нея са в неутрално въздушно пространство и в съответствие с международното право. През последните месеци обаче Москва реагира по-агресивно на ученията, като през юни предупреди, че полетите на американски безпилотни самолети над Черно море рискуват да доведат до "пряк" военен сблъсък.

През юни Москва обвини Съединените щати, че използват разузнавателните си полети с дронове над неутрални води в Черно море, за да помогнат на Украйна да нанесе удар по анексирания от Русия Кримски полуостров.

Според Кремъл полетите увеличават риска от "пряка конфронтация" между НАТО и Русия, чиято армия е получила инструкции да подготви "оперативен отговор", съобщава БГНЕС.

Още: Гърция с поредна стъпка към покупката на самолети F-35

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес