Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия е най-голямата заплаха, нито дума за Китай: Германия с първа стратегия за сигурност

14 юни 2023, 17:00 часа • 11210 прочитания

След дълго отлагане Германия представи първата си всеобхватна стратегия за национална сигурност - в опит да отличи приоритетите и амбициите си в Европа, променена от руската инвазия в Украйна.

Докладът идва и в момент, когато войната в Украйна засили усещането на Германия, че е станала уязвима за нови военни, икономически и геополитически заплахи.

В стратегията на Берлин Русия е определена за най-голямата заплаха за мира и сигурността. Войната разкри недостатъците на германската армия, прекомерната зависимост на страната от Москва в областта на енергетиката и въпросите за защитата на критична инфраструктура като газопроводите.

Китай е толкова спорен въпрос, че ще бъде разгледан в отделен документ, чието излизане е планирано по-късно, обяви германското правителство.

Като цяло стратегията се фокусира върху три стълба на германската сигурност. Първо - активна отбрана, включваща нова стратегическа култура и ангажименти за високи военни разходи. Заложено е постигане на целта, поставена от НАТО, неговите членове да изразходват 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, както и съсредоточаване върху възпирането, а не върху разоръжаването.

Вторият стълб е устойчивостта, която се съсредоточава върху способността на Германия и нейните съюзници да защитават своите ценности, да намаляват икономическата зависимост от съперници, да възпират и побеждават кибератаки и да защитават Устава на ООН и върховенството на закона.

Третият стълб се фокусира върху въпроси като изменението на климата и енергийната и продоволствената криза.

Канцлерът Олаф Шолц и няколко министри представиха новата стратегия на пресконференция в сряда, предаде Deutsche Welle. Планът беше дълго отлаган заради коалиционни борби, които доведоха до споразумение за пълен отказ от идеята за създаване на германски Съвет за национална сигурност.

ОЩЕ: Шолц планира да разговаря с Путин „в подходящ момент“

Шолц изтъкна, че откакто неговото правителство се е съгласило да изгради национална стратегия, архитектурата на сигурността в Европа се е променила радикално. Той посочи нахлуването в Украйна, продължаващата война и разрушаването на критична инфраструктура като газопровода "Северен поток" като нов стимул за продължаване на готвения план.

"Подчертавам всички събития, за да стане ясно колко рязко се е променила средата за сигурност на Германия през последната година и половина. Въпреки всички промени, основната задача на една държава остава да гарантира сигурността на своите граждани", заяви канцлерът.

Той изтъкна, че докато в предишните политически документи акцентът е бил върху отбраната, новата стратегия ще се съсредоточи повече върху външната политика.

Министърът на външните работи Аналена Баербок добави: "Всички ние трябваше да научим с бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна, че свободата и мирът не падат от небето".

Министърът на финансите Кристиан Линднер заяви, че Германия има за цел да постигне целта си за 2% от БВП разходи за отбрана от следващата година. Той обаче каза, че целта може да бъде постигната само със специални фондове, в противен случай ще са необходими мащабни икономии или повишаване на данъците.

Критиците твърдят, че Германия остава твърде "самодоволна", тъй като се появяват нови глобални заплахи, а авторитарни държави като Китай и Русия се оказват все по-настъпателни, пише Deutsche Welle.

Документът е резултат от месеци проучване на мненията на експерти и неспециалисти на областно, провинциално и национално равнище в рамките на процес, ръководен от външното министерство, оглавявано от Зелената партия.

ОЩЕ: Не на ядрената война и на инвазиите: Китай с Концепция за глобална сигурност

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес