Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия държи в затвора журналист, въпреки решение на ЕСПЧ (СНИМКА)

19 януари 2023, 10:12 часа • 1311 прочитания

Руският журналист Дмитрий Громовой е в затвора, въпреки решение на ЕСПЧ, съобщи Телеграм-каналът SOTA.

През юли 2020 година в Челябинск сътрудници на управлението по контрол на наркотиците задържат журналиста от в. "Обществен защитник" Дмитрий Громовой. Мъжът е разследва съпричастността на Управлението по контрол на наркотиците в Челябинска област към функционирането на наркошопове.

Журналистът е обвинен в незаконен оборот на наркотични вещества, но по версията на защитата наркотици в дома му са били подхвърлени и делото срещу него е свързано с разследването, в което Громовой е проверявал връзките на сътрудниците на управлението по наркоконтрол в Челябинска област към функционирането на интернет-ресурси, с помощта на които се е осъществявала продажбата на забранените вещества. 

Громовой е в затвора повече от две години, независимо от това, че Европейският съд по правата на човека излезе с решение по делото "Кокунов и други срещу Русия". 

Сред разгледаните жалби е и тази на  Громовой. ЕСПЧ е преценил, че задържането на журналиста под стража е основано на догадки и предположения и че доказателствената база е недостатъчна, а самото му задържане е прекалено дълго. Но съдията от Калининградксия районен съд Ерофеев заявява, че с решението си ЕСПЧ не е достатъчно основание за прекратяване на мярката. 

По думите на защитника на Громовой Алла Дунаева това е прецедент - "първият в Русия, когато след решение на ЕСПЧ мярката не е променена".

Отказът на челябинският съд е свързан с излизането на Руската федерация от юрисдикцията на ЕСПЧ. Освен това в случая на Громовой става дума не за изпълнение на решение на ЕСПЧ в частта за изплащане на компенсация, а за правата и свободата на гражданин на РФ, които не е трябвало да бъдат игнорирани.

Самият Громовой счита, че случващото се с него е отмъщение за професионалната му дейност. 

"Като ме държат в плен съдиите ме лишават от общуване със сина ми в продължение на три години, опитвайки се по този начин да сломят волята ми.", казва журналистът. 

Путин, спри да се гавриш с Алексей: След руски лекари и руски адвокати поискаха защита на Навални

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес