Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия действа с тояга и морков за бъдещ договор за гаранции за сигурност със САЩ

10 януари 2022, 07:35 часа • 4358 прочитания

Предварителната част от преговорите между Москва и Вашингтон относно гаранциите за сигурност премина отлично. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков след срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман в Женева, предаде БГНЕС.

"Разговорът беше труден, но делови, навлязохме в същността на предстоящите въпроси. Мисля, че утре няма да губим време. Никога не губя оптимизма си, винаги се ръководя от него", каза той.

Рябков обаче използва друг тон преди срещата, пред ТАСС: "НАТО да си събира партакешите и да се отправя зад границите от 1997 г. Даже на неспециалист е ясно, че няма да им се получи да се искат от Русия отстъпки в ситуация, когато именно НАТО през последните десетилетия се стреми така да се каже да "изтласка" нашата страна и да я докара, ако не до ролята на подчинен, то във всеки случай до второстепенна роля в европейската и международната политика".

Дипломатите се срещнаха на вечеря, която продължи повече от два часа. Основната част от обсъждането на гаранциите за сигурност между САЩ и Русия ще се проведе днес, 10 януари.

Проектоспоразумението със САЩ предполага, че Москва и Вашингтон няма да използват територията на други държави за подготовка или извършване на атаки една срещу друга. Предлага се и двете страни да се задължат да не провеждат учения с разработване на сценарии за използване на ядрени оръжия и да дадат гаранции да не подготвят военни от неядрени държави за използване на ядрени оръжия. Москва призовава Вашингтон да си дадат взаимно гаранции да не разполагат ядрени оръжия в чужбина, да върнат на своя територия вече разположените оръжия и да унищожат инфраструктурата за разполагане на ядрени оръжия извън своя територия.

Руската страна е готова да поеме ангажимент да не разгръща ракети със среден и по-малък обсег в райони, откъдето тези ракети могат да ударят страните от НАТО - и Алиансът трябва да предприеме подобна стъпка.

Още: Има ли риск от война между Русия и НАТО - ултиматум, предпоставки и отговор

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес