Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия атакува с ракети Киев, вероятно "Кинжал"*

05 август 2024, 23:27 часа • 9395 прочитания

Поредна руска атака срещу украинската столица Киев. Минута преди 23:00 и десетина след това в Киев се чуват взривове - украинската противовъздушна отбрана (ПВО) работи.

В ранната вечер на днешния ден украинските ВВС предупредиха, че Руската федерация е вдигнала във въздуха изтребители МиГ31. С тях обикновено се изстрелват свръхзвуковите руски ракети "Кинжал".

Буквално минути преди първите взривове излезе официално предупреждение от украинските ВВС за опасност от балистични ракети. Малко по-късно в официалния канал в Телеграм на Киевската военновременна администрация излезе предварителна информация от ръководителя ѝ Серхий Попко за изстреляни от руснаците балистични ракети "Искандер-М" и севернокорейски KN-23. Има и предварителни данни за щети, но не и в самия Киев, а в областта.

Резултатите от атаката

* В крайна сметка стана ясно, че няма сериозни щети в Киев, но има някои в Киевска област (официална справка). Щети са установени по многоетажна жилищна сграда – счупени прозорци на първи и втори етаж, където са разположени нежилищни помещения; две бензиностанции – изпочупени прозорци, дупки по фасадите; - многоетажна сграда с офис помещения - избити врати, прозорци, щети по фасада. Няма пожари на местата, където са паднали отломките.

Според справката на украинските ВВС от сутринта на 6 август, Русия е изстреляла 4 балистични ракети "Искандер-М"/КН-23 по Киевска област от Воронежска област, 2 управляеми авиационни ракети Х-59 от въздушното пространство над акваторията на Азовско море и 16 дрона клас "Шахед" от нос Чауда, Крим и от Курск. Свалени са 2 балистични ракети "Искандер-М/КН-23", двете ракети Х-59 и 15 дрона "Шахед" - в Киевска, Херсонска, Николаевска и Хмелнински област.

Още: Украйна пак свали "Кинжал": Ракетна атака на Русия се оказа доста немощна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес