Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия атакува Киев с ракети "Кинжал" на рождения ден на Путин

07 октомври 2024, 09:48 часа • 2903 прочитания

В цяла Украйна на 7 октомври сутринта бе обявена тревога за въздушно нападение заради излитането на изтребители МиГ-31К, а в Киев се чуха експлозии.

По данни на Киевската градска военна администрация - около 08:30 ч. местно време (и българско) руснаците са извършили ракетна атака срещу столицата. Руските войски са използвали аеробалистични хиперзвукови ракети Kh-47M2 "Кинжал" чрез своите самолети МиГ-31К. В Киев е заработила противовъздушната отбрана. Всички въздушни цели са били успешно унищожени, по предварителни данни на местната администрация.

Щети от отломки

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че фрагменти от ракети са паднали в квартал "Соломенски" на града - на няколко открити места. Там е избухнал пожар и медицинските екипи са на място. Председателят на Киевската градска военна администрация Серхий Попко отбеляза, че засега няма жертви. По-късно добави, че отломките са повредили покрива на многоетажна жилищна сграда, а една от отломките е паднала на територията на училище.

Кличко обнови данните в 09:51 ч., като написа, че пожарът в квартал "Соломенски", възникнал в един от гаражите на частна територия в резултат на падащи отломки, е бил потушен. Няма пострадали. "Отломки от ракети са открити в близост до входа на една от жилищните сгради, както и в двора на частна къща. В същия квартал отломки от ракета паднаха в близост до супермаркет", допълни кметът на Киев.

Още: Най-голямата руска атака с ракети и дронове срещу Украйна: Числата (ВИДЕО)

Падащи отломки са регистрирани в Шевченковски и Голосеевски район на столицата на Украйна. В Шевченковски - в близост до пешеходна пътека, а в Голосеевски - на тротоар и на покрива на служебен микробус, като той е бил пробит, съобщава Кличко в Telegram.

Снимка: Getty Images

Още: Унищожихме с "Кинжал" 4 F-16, чакаме западните медии да потвърдят, за да сме сигурни: Популярен руски източник

Атака и с дронове по Киев

Руснаците са атакували Киев през нощта и с дронове "Шахед", съобщават от местната военна администрация. Безпилотните машини се приближили към столицата на няколко вълни и от различни посоки. Тревога е била обявявана три пъти през нощта и е продължила повече от два часа. Силите и средствата за противовъздушна отбрана открили и неутрализирали близо 20 дрона, твърдят властите.

Припомняме, че днес - 7 октомври - издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин има рожден ден, като навършва 72 години.

Свалени ракети

Украинските ВВС обявиха какво е изстреляно и свалено:

2/3 балистични ракети Kh-47M2 "Кинжал"

0/1 балистична ракета „Искандер-М

0/1 ракета X-59

32 от около 80 дрона "Шахед"

Други 37 безпилотни летателни апарата са свалени в резултат на електронно заглушаване. Една балистична ракета "Кинжал" е нанесла удар в близост до района на летище "Староконстантинов", съобщиха украинските ВВС.

Украйна отвърна с удари по Крим: Обстрел на Крим: Пожар в петролна база, атакувани са и руски военни летища (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес