Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия атакува Чернигов и околностите на Ирпен. По-рано тя заяви, че ще съкрати бойните действия

30 март 2022, 12:24 часа • 3591 прочитания

Ръководителят на областната градска администрация в Чернигов Вячеслав Чаус съобщи за нощен обстрел на града и околностите. Според него в резултат на обстрела са пострадали жилищни сгради и цивилна инфраструктура.

На 29 март руското Министерство на отбраната след преговорите в Истанбул обяви, че е решило „драстично да съкрати“ бойната активност в киевско и черниговско направление.

„Намаляването“ на активността в Черниговска област, в кавички, беше демонстрирано от противника с удари по град Нежин, включително въздушни, и цяла нощ атакуваха град Чернигов“, казва Чаус.

Декларираното драстично намаляване на бойната активност не се е случило и близо до Киев, съобщава съветникът на ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Украйна Вадим Денисенко. По думите му цяла нощ в района на Киев, на територията около Ирпен, са се провеждали военни действия.

„Затова засега не може да се говори, че руснаците намаляват интензивността на бойните действия в киевско и черниговско направление“, казва Денисенко.

Русия: Деескалацията около Киев и Чернигов не е прекратяване на огъня

На 29 март ръководителят на руската делегация Владимир Медински след срещата в Истанбул заяви, че Русия предприема „две стъпки по деескалация на конфликта“. В същия ден руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че основните задачи на „специалната военна операция“ са изпълнени, което дава възможност усилията да се съсредоточат върху основната цел - освобождението на Донбас. Привърженици на Кремъл реагираха с възмущение на новината за изтеглянето на войските от Киев, а политолози и военни експерти заявиха, че няма причина да се вярва на думите на Шойгу и ги нарекоха политическа маневра.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Чернигов: Агонията на един сринат град (ВИДЕО)

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес