Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румънските депутати одобриха дарението на ракетна система Patriot на Украйна

03 септември 2024, 20:20 часа • 2199 прочитания

Долната камара на парламента на Румъния одобри във вторник проектозакон, даващ зелена светлина за дарението на система за противоракетна отбрана Patriot на Украйна.

Румъния, членка на НАТО от 2004 г., има граница от 650 км с Украйна и фрагменти от руски безпилотни самолети многократно попадат на нейна територия, докато Москва атакува украински пристанища точно отвъд река Дунав.

Правителството изпрати закона в парламента за одобрение в понеделник.

След като президентът Клаус Йоханис подпише законопроекта, правителството ще издаде заповед дарението да продължи.

Още: Румъния с нова стъпка да дари "Пейтриът" на Украйна, Полша иска съседите на Украйна в НАТО да свалят руски ракети

Румъния реши да дари една от двете си оперативни системи Patriot - една от петте такива системи и други стратегически единици за противовъздушна отбрана, обещани от държавите от НАТО на Киев - при условие, че съюзниците я заменят с друга система Patriot на по-късна дата.

Одобреният от парламента проектозакон гласи, че заместващата система Patriot от Съединените щати не трябва да струва повече от първоначално платената от Румъния стойност и че разходите ще бъдат покрити от „невъзвръщаеми чуждестранни източници“.

Румъния подписа сделка за 4 милиарда долара за закупуване на Patriot през 2017 г., най-големият й договор за доставка до момента. Досега е получила четири системи, като две работят.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес