Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румънският парламент призна Гладомора на Сталин в Украйна за геноцид

24 ноември 2022, 16:45 часа • 3542 прочитания

Депутатите от двете камари на румънския парламент гласуваха на съвместно заседание на 23 ноември в подкрепа на декларация, осъждаща Гладомора в Украйна. Тогава съветският лидер Йосиф Сталин причинява невиждан глад, довел до смъртта на милиони украинци.

"На съвместно заседание на Сената и Камарата на депутатите на парламента на Румъния беше приета политическа декларация, с която се признава Гладоморът (целенасоченият и предизвикан от човека глад в Украйна през 1932-1933 г.) за престъпление срещу украинския народ и срещу човечеството", съобщава пресслужбата на посолството на Украйна в Румъния.

Преди заседанието в Камарата на депутатите беше открита изложба под надслов "Безотговорният геноцид над украинците се повтаря" - за Гладомора и за престъпленията на Руската федерация във войната ѝ срещу Украйна. Изложбата е организирана от украинското посолството в Румъния съвместно с Националния музей на геноцида Гладомор.

На церемонията по откриването участваха посланикът на Украйна в Румъния Игор Прокопчук, представители на парламента в Букурещ, ръководители на дипломатически мисии, представители на украинското национално малцинство.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба междувременно призова Германия да "отхвърли лъжите на Москва" и да признае Гладомора за геноцид над украинския народ.

ОЩЕ: „Ние идваме!“ предлага признаването на Гладомора в Украйна за геноцид

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес