Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния отново предложи мъж и жена за еврокомисар по транспорта

03 октомври 2019, 17:20 часа • 1298 прочитания

Румъния беше една от малкото страни, която спази молбата на Урсула фон дер Лайен и заради критерия равен брой мъже и жени в Комисията, страната предложи двама кандидати - Рована Плумб и Дан Ника. Затова правителството на Дънчила не се затрудни да даде алтернатива на спряната още на правна комисия кандидатурат на Плумб. Този път премиерът отново спази традицията и предложи евродепутата Дан Ника и зам.-министъра на външните работи Мелания-Габриела Чот. Един от двамата трябва да замени провалилата се още при правна комисия в ЕП Рована Плумб.

Дан Ника е втори мандат евродепутат, тази година през май той влезе през листата на управляващите Социалдемократи в Румъния. Бил е депутат и министър по комуникациите и информационните технологии в кабинета на Адриан Нъстасе (2000 – 2004 г.). Минава и през поста министър на вътрешните работи при премиера Емил Бок, който в крайна сметка го уволнява. В първия кабинет на Виктор Понта Ника отново отговаря за комуникациите.

Дан Ника обаче също не е с чисто минало. Срещу него има разследване в Румъния, което започва по време на първия му мандат като министър на комуникациите. То е за една от най-мащабните корупционни схеми в Румъния. Става дума за договор за лицензи за операционната система на Microsoft за цялата държавна администрация, подписани с една фирма, без проведен конкурс .

Дело така и не е започнало, въпреки съмненията на разследващите, че Ника е злоупотребил с власт. Антикорупционната прокуратура вв страната е спряла разследването поради изтекла давност на престъплението. Този случай е смятан за най-големия провал на Националната дирекция за борба с корупцията на Румъния, ръководена тогава от Лаура Кьовеши - новият главен прокурор на Европейския съюз.

Точно заради възможни съмения в чистото минало на кандидата или отново за да спази принципа да номинира мъж и жена премиерът Виорика Дънчила обяви и "резервен кандидат за комисар" – зам.-министъра на външните работи с ресор европейски въпроси Мелания-Габриела Чот.

„Ако се изисква да бъде предложена жена, това ще бъде Чот“, каза Дънчила. Чот е член на Социалдемократическата партия от 2004 г., но едва през 2017 г. заема публична длъжност. Според румънски медии името ѝ се появило в разговорите за евентуален кандидат едва във вторник (1 октомври) следобяд на партийно събрание на управляващите. Тя е смятана за по-безопасния избор за кандидат за комисар и се очаква Фон дер Лайен да предпочете нея, за да се запази балансът между половете в Комисията.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес