Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния иска Украйна за съюзник и ще произвежда с нея противокорабни ракети "Нептун"

03 август 2024, 17:09 часа • 2895 прочитания

Румъния планира да разработва оръжия в сътрудничество с Украйна, като се фокусира по-специално върху противокорабните ракети "Нептун". 

Плановете за румънско-украинско военно-промишлено партньорство са за следвоенния период, а Румъния се стреми да има Украйна като съюзник в контрола на водите на Черно море, пише военното издание Army Recognition.

През април миналата година стана известно, че Украйна работи върху модернизацията на Р-360 "Нептун". Сега вече тя е фокусирана и върху увеличаването на обсега на ракетата до 1000 км, както и върху ръста на производството, се казва в материала.

Още: Румъния откри още отломки от дронове след руски атаки срещу Украйна

870-килограмовата ракета е предназначена за унищожаване на кораби и може да поразява цели както на сушата, така и в морето. През 2022 г. украинските военни потопиха фларгмана на руския Черноморски флот крайцера "Москва" именно с ракети "Нептун".

За разлика от френските ракети SCALP-EG, които се изстрелват от въздуха, "Нептун" се изстрелват от земята. Фактът, че те могат да поразяват както наземни, така и морски цели, им дава стратегическо значение в настоящата война. 

Още: Пълна безотговорност: Румъния привика руския шарже д'афер заради падналите дронове

Потенциално "Нептун" може да се съревновава с американските ATACMS, единственото друго оръжие с подобен радиус на действие, използвано от Украйна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес