Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ролята на Бахмут в украинската военна стратегия: Да обезкърви руснаците (ВИДЕО)

15 февруари 2023, 20:06 часа • 7902 прочитания

Защитниците на Бахмут изпълняват много важна задача - обезкървяват врага. Това заяви полковник Серхий Черевати, говорител на украинското командване "Изток" в пространно интервю.

При Бахмут унищожаваме най-добрите и боеспособни руски части. Само там загиват по поне 50 руски войници на ден, това е динамика, която не се променя, посочва Черевати.

"Всичко това принуди врага да се мобилизира - за да обнови силите си, включи престъпната организация ЧВК "Вагнер", която след загубата на по-голямата част от професионалните си наемници започна да взема затворници в своите редици. Това беше с единствената цел поддържане на постоянен градус на напрежение и използване на живата сила като двигател за поддържане на високата динамика на бойните действия", категоричен е Черевати пред РБК.

Полковникът обаче уточни - това е изтощително и за защитниците, защото руснаците вече действат в по-малки щурмови групи, съответно вниманието на украинците трябва да е още по-голямо, да има постоянно наблюдение, за да се прихващат по-рано тези групи нападатели. "Агресорът, използвайки метеорологичните условия, терена и факта, че се стъмва рано, се опитва да се приближи на малки групи и да наложи близък бой", уточни военният.

Черевати е категоричен - руското командване налага тактика на изтощение, но основната част от руските сили е съставена от хора, които са обучавани за сравнително кратко време т.е. не говорим за суперпрофесионалисти. Отделно, с наличието на формирования като ЧВК Вагнер има вътрешно напрежение в руските сили, защото има противопоставяния. Те все още не са толкова големи, че да се стигне до разцепления, но са достатъчно сериозни, за да влияят, когато за постигане на дадена цел е необходимо високо военно майсторство. Това се използва от украинците, добави полковникът.

По думите му, тъй като руснаците действат "на всяка цена", без мисъл за човешкия живот, а украинците се стараят да пазят войниците си колкото е възможно, се е стигнало до отстъпления от някои позиции. Когато обаче няма как да се рискуват дадени позиции, защото това би повлияло цялостно, "поразяваме врага с артилерия и високоточни западни оръжия, разрушаваме логистиката му и нанасяме загуби в личния му състав (бел. ред. - особено при удобни случаи на струпване на войници, като при Макеевка)".

Ще има ли отстъпление от Бахмут? Черевати отговори, че такова решение се взема в определен момент, според различни обстоятелства. "Важно е врагът да няма възможност систематично да пробие нашата защита", каза той.

Какво е нужно на Украйна, за да мине отново в атака? По думите на Черевати, западните танкове са незаменими, далеч по-добри от руските и затова в Русия има "истерия" заради западния ангажимент украинската армия да получи голямо количество танкове - защото в Москва са пределно наясно, че техните танкове са по-слаби: Нито един унищожен танк "Ейбрамс": Спомен от боевете със съветски танкове в Ирак (ВИДЕО)

Освен това обаче - щурмови хеликоптери като "Апачи" и едноместни изтребители като А-10 "Тъндърболт" биха били незаменими като подкрепа за сухопътни операции. А F-16 и F-15 ще елиминират руското въздушно превъзходство, което позволява на Руската федерация да нанася масирани ракетни удари, смята Черевати.

"Успехът в тази война ще зависи не от това колко хора ще мобилизират руснаците, а от това колко бързо и колко качествена техника ще ни даде Запада. Това висококачествено оборудване, умножено по мотивацията и професионализма на нашите военнослужещи, ще убие абсолютно всеки техен опит за мобилизация", подчерта Черевати.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес