Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рокади в кабинета на Тереза Мей

08 януари 2018, 19:45 часа • 1198 прочитания

Британският премиер Тереза Мей днес извършва промени в кабинета си, които бяха очаквани с нетърпение като показател за пътя, който ще следва премиера, но изглежда, че „резки завои“ няма да има.

Както се очакваше, нямаше потърпевши сред големите имена в правителството, което подкрепя тезата на онези наблюдатели, които смятат, че Мей все още не се чувства достатъчно силна, за да се разправи с най-сериозните ѝ съперници за лидерския пост. Денят обаче поднесе и изненади, едната от които бе оставката на министъра за Северна Ирландия - Джеймс Броукъншър по здравословни причини. Медиите съобщиха, че той ще се подложи на голяма операция на белите дробове през следващите седмици, предава БНР. Най-значимата промяна беше оставката на министъра на образованието Джъстин Грийнинг, която беше заменена от Деймиън Хиндс, преместен от позицията си на министър по заетостта.

При положение, че основната четворка – Борис Джонсън, Амбър Ръд, Дейвид Дейвис и Филип Хамънд – остават по местата си, с най-голям интерес се очакваше кой ще стане новата дясна ръка на премиера след оставката преди Коледа на вицепремиера Деймиън Грийн. Неговият пост сега ще заеме Дейвид Лидингтън, досегашен министър на правосъдието. Предполага се обаче, че Лидингтън ще бъде с по-ограничени функции от Грийн тъй като не наследява титлата Първи държавен секретар.

Патрик Маклафлин напусна поста председател на Консервативната партия. Негов заместник е Брендън Люис, досегашен министър по въпросите на миграцията. Люис освен това ще бъде министър без портфейл, което означава че ще има право да гласува при вземане на решения от кабинета. Навремето Люис гласува за оставане в ЕС в референдума и бе важна част от кампанията на Тереза Мей за лидерския пост в Консервативната партия.

На мястото си остават министърът на бизнеса Грег Кларк, търговският министър Лиъм Фокс и министърът на отбраната Гавин Уилямсън. Андреа Лийдсъм остава на поста си начело на Камарата на представителите (долната камара на британския парламент), а Майкъл Гоув ще продължи да изпълнява длъжността министър на околната среда. Бившият министър на труда и социалната политика Дейвид Гаук е назначен за министър на правосъдието. Министърът на здравеопазването Джереми Хънт стана министър на здравеопазването и социалните грижи. Естер Маквей е назначена за министър на труда и пенсиите. Матю Ханкок получи министерството на дигиталното развитие, културата, медиите и спорта. Каролин Ноукс пък пое министерството по имиграционните въпроси.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес