Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ройтерс: ЕЦБ вероятно няма да повиши спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки

13 юли 2015, 14:30 часа • 7830 прочитания

Очаква се на днешна телеконферентна среща Управителният съвет на Европейската централна банка да запази без промяна лимита на Механизма за спешна ликвидност за гръцките търговски банки (програмата ELA) в размер от около 89 млрд. евро, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки лица, запознати с въпроса, предаде БНР.

Според два източника на агенцията ЕЦБ все още не обмисля възможността за повишение на размера на спешната ликвидност за гръцките банки, тъй като централните банкери ще следят внимателно процеса на спешно законодателство, който трябва да бъде осъществен от парламента на Гърция до сряда в замяна на стартиране на преговори с кредиторите на страната за трета спасителна финансова помощ.

"Сигурен съм, че президентът на Централната банка на Гърция – Янис Стурнарас, ще поиска спешна ликвидна подкрепа. Но в същото време съм сигурен, че Управителният съвет на ЕЦБ на този етап няма да увеличи програмата ELA", заяви един от източниците на Ройтерс.

Именно програмата ELA на Европейската централна банка е от жизнено важно значение за що-годе нормалното функциониране на гръцката банкова система, тъй като без такава подкрепа банките в страната ще останат затворени за неопределен период.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес