Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роднини на джихадисти протестират в Берлин, искат репатриране

29 април 2019, 19:00 часа • 2605 прочитания

Германски родители и роднини на бойци от „Ислямска държава“ демонстрираха пред външното министерство, призовавайки Берлин да репатрира съпруги и деца на джихадисти, държани в Сирия.

Някои носеха плакати с думите "Децата не са отговорни", докато други издигаха банери с надписи "Невинни немски деца ще умрат, а държавата просто гледа".

"Искам моите внуци да напуснат Сирия и да дойдат в Хамбург, да живеят нормално, да отидат в детската стая, да бъдат защитени, да могат да ги прегръщат, да имат храна, да бъдат на топло и да ги обичат", каза Интесар Аатаба, на 51 години, която е баба на тригодишно дете, родено в Сирия.

Друг протестиращ, който се идентифицира като Шауани, на 55 г., моли да бъдат репатрирани тримата му внуци, на възраст две, три и четири години.

„Защо обвиняват внуците? За какво са виновни? Не разбирам“, каза той.

Според министерството на вътрешните работи в края на март най-малко 59 деца на германски джихадисти все още са били в Сирия.

От началото на април Германия започна да репатрира от Ирак няколко деца на задържани джихадисти.

Външното министерство заяви, че е запознато със случаи на задържане на германски граждани в Северна Сирия, но добави, че не разполага с пряк консулски достъп до тях, тъй като посолството в Дамаск е затворено.

Въпреки това правителството търси начини за репатриране на германските граждани.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес