Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роджър Уотърс подкрепи Асанж с "Wish You are Here" (ВИДЕО)

03 септември 2019, 06:35 часа • 2596 прочитания

Британският музикант, автор на текстове и музика на групата Pink Floyd Роджър Уотърс изнесе мини-концерт в подкрепа на основателя на Wikileaks Джулиан Асандж пред Британското министерство на вътрешните работи в централен Лондон, съобщава РИА Новости.

Целта на митинга, който събра няколкостотин души, беше да предотврати екстрадицията на Асандж, уточнява БГНЕС.

Асандж се укрива от юни 2012 година в еквадорското посолство в Лондон. На 11 април 2019 година той беше задържан по искане на САЩ. Съдът в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията за гаранция и го осъди на 11 месеца затвор. В момента съдът обмисля екстрадицията на основателя на Wikileaks, изслушванията по същество трябва да започнат в края на февруари - началото на март 2020 година.

Роджър Уотърс говори в подкрепа на Асандж. "Да видите как те (полицията) го извеждат, качват го в микробус и го отвеждат, беше ужасно. Когато го поставиха в кола, той призова британците да се противопоставят. И трябва да се съпротивите, за да предотвратите екстрадицията", каза Уотърс във видео покана към акция.

Публиката посрещна появата на музиканта с радостни викове и лозунги в подкрепа на Асандж. Качвайки се на сцената, Уотърс заяви, че е шокиран от условията, при които е държан основателят на Wikileaks. Той призова за подкрепа на обвиняемия с публични действия и призова всички да се поставят на мястото на родителите на Асандж.

"Това е тъжно. Асандж е затворен в килия за 24 часа. Радвам се, че много хора се събраха тук и ме слушат сега ... Моля ви да се поставите на мястото на родителите на този човек, който може да прекара целия си живот в затвора. Всички сме братя и сестри. и всички сме отговорни един за друг", заяви музикантът и изпълни песента "Wish You Were Here".

Сред събралите се на митинга бяха държавни чиновници и служители от близките правителствени агенции, които се връщаха от работа у дома. Служители на вътрешното министерство също наблюдавали с интерес какво се случва от прозорците. Граждански активисти раздадоха листовки в защита на Асандж, а митингът бе охраняван от около дузина полицаи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес