Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резултатите от войната: В Русия расте търсенето на протези за крайниците

31 октомври 2022, 16:54 часа • 2668 прочитания

Руските производители на медицински изделия отбелязват нарастване на търсенето на протези на крайниците заради войната в Украйна, съобщи руското издание "Комерсант". Според западни данни най-малко 40 000 руски войници са получили ранявания на фронта.

Търсенето на протези расте главно в Московска област, където се приемат пациенти от Луганск, Донецк и Мариупол, казва пред изданието Иван Худяков, изпълнителен директор на групата компании "Салют Орто". Худяков, както и други частни производители на протези се опасяват от по-нататъшни трудности заради санкциите срещу Русия - във всеки един момент големите доставчици на компоненти като Турция и Германия могат да преустановят сътрудничеството си с Русия, както се случи, например, с исландската фирма Ossur. Но дори и при запазване на досегашните доставки, санкциите оставят своя негативен отпечатък. Например доставките от германската компания Ottobock, която изпраща стоки в Русия само по поръчка, се чакат от три до пет месеца.

ОЩЕ: Руснаците масово се заселват в жилищата на украинците, мъкнат плячка посред бял ден (СНИМКА) 

В близко бъдеще Русия ще се сблъска с увеличаване на броя на хората, нуждаещи се от технически средства за рехабилитация. Както са посочили пред "Комерсант" от Министерството на труда и социалната политика на сепаратистката Донецка република към октомври 2022 г. 524 нейни жители имат валидни медицински показания за използване на протези - от тях 246 са с ампутации от войната (63 души от тях са военнослужещи). От ведомството прогнозират, че заради "провеждането на специалната военна операция" (както в Русия наричат войната в Украйна - бел.ред.), ще се увеличава броят на хората, нуждаещи се от протези.

Худяков пояснява, че тяхната компания засега не е ангажирана с руските военнослужещи. Той предполага, че на този етап руското военно министерство самостоятелно се занимава с тяхната рехабилитация. „Най-вероятно капацитетът на министерството засега е достатъчен за протезиране на руската армия“, предполага той. Но още отсега е ясно, че заради нарастналото търсене, особено на протези висок клас, ще трябва да се осигури отнякъде финансиране, посочва изданието.

ОЩЕ: Неточен изстрел уби руска пропагандистка на полигон в Крим

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес