Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резников: Атаките срещу руски военни обекти в Крим ще продължат

25 юли 2023, 11:27 часа • 4852 прочитания

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви в интервю за CNN, че Украйна ще продължи да атакува военни цели на окупирания от Русия полуостров Крим, за да намали бойния капацитет на Москва и да "помогне за спасяването на живота на украинците".

На въпрос дали целта е да се унищожи Кримският мост, който наскоро пак беше взривен, Резников отговори, че разрушаването на "логистичните линии на врага, за да се спрат възможностите за получаване на повече боеприпаси, за получаване на повече гориво, за получаване на повече храна", е част от нормалната военна тактика.

Думите му повтарят речта на украинския президент Володимир Зеленски на Аспенския форум за сигурност на 21 юли, в която той заяви, че мостът е легитимна цел за Украйна и трябва да бъде "неутрализиран" заради ролята му във военизирането на Кримския полуостров. "Това е вражеско съоръжение, построено извън рамките на международното право, така че е разбираемо, че то е (военна - бел. ред.) цел", каза Зеленски.

Последните удари по Крим

Русия твърди, че Украйна е отговорна за експлозиите на Кримския мост на 17 юли, които причиниха значителни щети. Киев не е поел отговорност за предполагаемото нападение, нито го е отрекъл.

Вчера руският пълномощник в Украйна Сергей Аксьонов заяви, че при друга атака украински дронове са предизвикали експлозия в склад за боеприпаси в Джанкойския район на полуострова. Според руския "Телеграм" канал "Рибар" ударът е станал с три ракети Storm Shadow. Два дрона опитаха нападение и по столицата Москва, а Русия обвини Украйна в "терористична" атака.

В отговор на твърдението министърът на цифровата трансформация на Украйна Михайло Фьодоров написа в Telegram, че "каквото и да се случи, ще има още".

На 22 юли обаче украинските военни директно потвърдиха, че са атакували петролно депо и руски военни складове в Крим: Крим гори: Серия от нови взривове, складове за боеприпаси и нефтобаза дадоха фира (ВИДЕА)

Нападенията идват след съобщенията по-рано през юли, че Русия укрепва отбраната си в Крим, за да се подготви за евентуално украинско настъпление.

Резников: Ще спечелим войната до лятото на 2024 г.

В интервюто за CNN Резников обсъди и прогнозата си за следващата година, като предположи, че срещата на върха на НАТО във Вашингтон през лятото на 2024 г. може да "бъде много важен ден за Украйна".

Той добави, че членството на Украйна в НАТО ще бъде в интерес на самата организация поради ролята на страната като "източен щит" на Европа и предвид факта, че украинците имат реален опит в сдържането на Русия.

На въпрос на CNN дали смята, че войната ще бъде спечелена до срещата на върха през 2024 г., Резников отговори: "Да, и ние ще спечелим тази война", но за целта Украйна се нуждае от произведени в САЩ изтребители F-16.

Министърът каза, цитиран от Kyiv Independent, че обучението на украински пилоти, техници и инженери за F-16 ще започне следващия месец в Дания и Нидерландия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес