Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резервоар с мазут се взриви в Ливан, има загинали

15 август 2021, 10:27 часа • 4544 прочитания

Най -малко 22-ма души бяха убити и 79 ранени при експлозията в резервоар за съхранение на гориво в района на Акар в Северен Ливан, информира ТАСС. Според ръководителя на Ливанското общество на Червения кръст Джордж Кетан, няколко души са в неизвестност.

"Причината за взрива остава неясна засега. На място работят 24 екипи на линейки, които транспортират пострадали в болниците в Триполи. Повечето от пациентите са с изгаряния с различна тежест", каза той. По непотвърдена информация от местни медии, резервоарът е съдържал 60 000 литра мазут. Експлозията е възникнала в 03:30 ч. местно време и е последвал голям пожар. Според очевидци, спасителите са успели да локализират пламъците.

Бившият ливански премиер и лидер на сунитското движение Ал-Мустакбал Саад Харири обвини ръководството на страната за експлозията на резервоара за гориво в района на Акар в северната част на републиката, като посъветва президента Мишел Аун да подаде оставка.

Припомняме, че на 04.08.20 г. възникна експлозия в морското пристанище Бейрут с капацитет 1500 тона тротил. Взривната вълна разруши и повреди хиляди къщи в и извън града. 218 души загинаха, а 6,5 хиляди бяха ранени. Повече от 300 000 граждани останаха без дом. Според ливанското Министерство на вътрешните работи, експлозията е причинена от запалването на повече от 2,7 хиляди тона амониев нитрат.

Относно днешния инцидент, ливанският президент Мишел Аун призова да се мобилизират всички усилия, за да се помогне на засегнатите от експлозията на резервоар за гориво в Акар. В изявление, публикувано от пресслужбата, държавният глава поиска от правоохранителните органи "да извършат задълбочено разследване на този инцидент, който доведе до смъртта на 22 души". Сред загиналите има военнослужещи. Броят им се уточнява.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес