Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Reuters: Резолюцията за България – знак за засилване на контрола на Брюксел върху европарите

08 октомври 2020, 21:50 часа • 2257 прочитания

Европейският парламент осъжда България за недостатъци в зачитането на върховенството на закона, застава зад борбата с ендемичната корупция и подкрепата за свободата на медиите, подчертавайки ролята на върховенството на закона за защита на демократичните принципи на блока. Това съобщава агенция Reuters в коментар за приетата от ЕП резолюция, критикуваща управлението на премиера Бойко Борисов след почти три месеца протести срещу корупцията в България, предава БГНЕС.

Хиляди българи се събират ежедневно от юли, обвинявайки премиера Борисов, че подкопава демократичните ценности и е въвел корупционни практики, които подкрепят олигарси и бизнеси, близки до неговата десноцентристка партия ГЕРБ, твърди медията.

Тя съобщава, че в София протестиращите са приветствали резолюцията като "политически шамар за правителството". Цитирани са и думите на Христо Иванов, бивш министър на правосъдието и съпредседател на антикорупционната партия Демократична България, че това е „победа за демокрацията“.

Резолюцията също порицава България, най-бедната членка на ЕС, за отстъпление от демократичните ценности и злоупотреба с европейските фондове, нехуманни условия в затворите, враждебност към жени, хора от ромски произход, ЛГБТИ и други малцинствени групи. 

Агенцията цитира и вицепремиера Томислав Дончев преди одобрението на резолюцията, който „вдигна необвързващия документ с недоумение и заяви, че България в момента не е изправена пред риск от загуба на еврофондове“.

„Финансирането от ЕС може да бъде замразено или блокирано на конкретни основания, свързани най-вече с недостатъци в системите за контрол. Не може да бъде спряно вследствие на политически скандал”, каза той.

Резолюцията няма никакви практически последици, освен политически натиск върху Борисов, подчертава Reuters. Но това може да засили позицията на парламента на ЕС в разговорите с европейските правителства относно следващия дългосрочен бюджет и план за възстановяване. Законодателите настояват само правителствата, които спазват върховенството на закона, да имат право на пари от ЕС.

За разлика от Унгария и Полша, България досега избягва официални действия от ЕС, обещавайки промени и създавайки органи за борба с корупцията и реформа на съдебната система. Но досега тя само едва влачи крака, коментира Reuters.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес