Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Reuters: Хиляди на протест в България, сълзотворен газ и арести

02 септември 2020, 17:08 часа • 2848 прочитания

Хиляди българи се събраха пред парламента в София в един от най-големите протести досега за два месеца демонстрации, призоваващи за оставката на премиера Бойко Борисов. Така информира Ройтерс в своя публикация, съобщавайки за сблъсъци срещу протестиращи и полиция, използване на сълзотворен газ и арести.

Протестиращите хвърляха яйца, ябълки и боклук срещу строго охранявания парламент.

Те нападнаха полицейски превозни средства, а около 20 служители бяха засегнати от неизвестно вещество, насочено към тях от протестиращи, съобщава агенцията.

Акцията е наречена „Велико народно въстание“ в отговор на плана на правителството за нова Конституция.

Протестиращите обвиняват трикратния премиер Борисов (61 г.), че не се е справил с корупцията, която подкопава върховенството на закона и облагодетелства мощни магнати в най-бедната държава на Европейския съюз.

В парламента президентът Румен Радев призова за оставката на дясноцентристкото правителство на Борисов и поиска депутатите да отхвърлят плановете за нова Конституция.

"Не липсата на нова Конституция изведе хората на улицата, а липсата на морал в ръководството, ерозията на държавността и корупцията", цитира думите му медията.

Според нея, обещанията на Борисов да подаде оставка, ако парламентът одобри призива му за избор на Велико народно събрание заедно с гласуване на нова Конституция, са окачествени от народа му като хитрост, целяща да го задържи по-дълго на поста му.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес