Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решението за "Южен поток" е окончателно, уверява руски министър

04 декември 2014, 13:00 часа • 16494 прочитания

Решението за спиране на строителството на "Южен поток" е окончателно. Това подчерта руският министър на енергетиката Александър Новак.

"Взетото решение, по мое мнение е окончателно. Сега сме ангажирани със строителството на газопровода по друг маршрут", заяви министърът, цитиран от агенциия ТАСС. Според него газопроводът ще преминава през Турция съгласно договореностите между двамата президенти, информира БГНЕС. 

При сегашните условия Русия не може да продължи реализацията на "Южен поток". Това заяви в понеделник руският президент Владимир Путин след срещата с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Руският президент заяви, че заради спирането на проекта България ще трябва да си търси компенсации от Европейския съюз. България се лишава от 400 млн. евро годишно, които иначе би получавала като транзитни такси, каза Путин, цитиран от РИА Новости.

"С оглед на това, че до момента не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия в тези условия не може да продължи реализацията на този проект. Имам предвид това, че сега трябва да се започне строителството на този тръбопровод в Черно море. Ние не можем да започнем строителството на морската отсечка, докато не получим разрешението от България", уточни той, предаде ИТАР-ТАСС.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес