Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решението на еврозоната накара Алексис Ципрас да сложи вратовръзка

22 юни 2018, 18:10 часа • 2678 прочитания

Гръцкият премиер Алексис Ципрас приветства приключването на програмата за макрофинансова помощ на републиката, съобщава изданието Kathimerini, цитирано от БГНЕС.

Припомняме, че кредиторите на Атина се споразумяха за условията за излизане на Гърция от програмите за помощ, по които тя работи и получава кредити вече осем години. Споразумението включва и мерки за облекчаване на дълга.

"21-и юни 2018 г. ще бъде запомнена като важна дата в историята на еврозоната", каза Ципрас по време на срещата с президента Прокопис Павлопулос. Според него решението на еврозоната прави националния дълг на Гърция "стабилен".

"В крайна сметка се оказа, че не мога да избегна това – ще трябва да сложа вратовръзка", пошегува се министър-председателят. Ципрас като цяло отрича този аксесоар. През 2015 г., като лидер на опозицията, той обеща да сложи вратовръзка, когато успее да уреди държавния дълг. Ципрас е известен с това, че не носи вратовръзки дори на официални срещи и международни събития.

По-рано еврозоната одобри приключването на програмата за макрофинансова помощ на Гърция, като се съгласи на последния транш от 15 милиарда евро. Гърция получава помощ от международни кредитори и е под външно управление от 2010 г. насам.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес