Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Репортери без граници" приветства ареста на предполагаемите извършители на убийството на известен гръцки журналист

30 април 2023, 16:15 часа • 1801 прочитания

Международната организация "Репортери без граници" приветства ареста на двама мъже във връзка с убийството през 2021 г. на гръцкия разследващ журналист Йоргос Карайваз в съобщение, публикувано в социалните мрежи вчера, съобщава в. "Катимерини".

Организацията също така призовава да бъдат задържани всички замесени в случая.

"RSF ("Репортери без граници") приветства ареста в петък на двама мъже, заподозрени за участие в убийството през 2021 г. на журналиста Йоргос Карайваз, което бележи напредък в разследването. Всички отговорни за това престъпление, включително главният организатор, трябва да бъдат задържани", се посочва в съобщението.

Криминалният репортер Карайваз беше убит с шест изстрела пред дома си в крайбрежното предградие на Атина Алимос на връщане от работа на 9 април 2021 г. Медиите разпространиха кадри от камерите за наблюдение, на които се вижда как двама мъже на мотоциклет напускат мястото на убийството.

В петък бяха арестувани двама мъже - братя на 40 и 48 години, заподозрени за убийството на журналиста. Очаква се те да дадат показания пред разследващ магистрат в сряда, посочва АНА-МПА. 

В класацията на "Репортери без граници" за свободата на медиите от май 2022 г. Гърция падна от 70-мо на 108-мо място, което е най-лошото представяне сред страните членки на ЕС.

В доклада специално беше отбелязано убийството на криминалния репортер-ветеран Йоргос Карайваз през април 2021 г., което година по-късно все още оставаше неразкрито въпреки обещанието на правителството за бързо разследване.

Още: И "Репортери без граници" призоваха за оттегляне иска срещу Mediapool

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес