Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ренци зове за по-малко бюрокрация в Европа

22 август 2016, 16:20 часа • 788 прочитания

Европа се нуждае от инвестции в отбраната, образованието и културата и в същото време от по-малко бюрократични правила. Това заяви италианският премиер Матео Ренци в навечерието на срещата с лидерите на Германия и Франция, предаде Reuters.

Ренци ще се срещни с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд на среща, наситена със символизъм, докато ЕС се прегрупира за продължаване напред след шокиращия референдум за напускане на Великобритания. 

Триото първо ще посети остров в близост до крайбрежието на Неапол, за да положи венци на гроба на италиански интелектуалец, който се смята за един от бащите-основатели на европейското единство. След това те ще водят преговори на самолетоносач, който координира морската мисия на ЕС срещу трафикантите на мигранти.

„Това са два символа в едно. Идеални ценности и конкретни ангажименти“, заяви Ренци.

Той смята, че Европа трябва да превъзмогне Brexit и скорошната вълна от екстремистки нападения и да преоткрие ролята си.

„Ние трябва да инвестираме в обща отбранителна политика, в дигиталните иновации, в училищата и културата. Европа е привързаната майка на нашите ценности, не е леденият пазител на бюрократичните правила, които са трудни за приемане“, заяви Ренци.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес