Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ренци предлага промяна на конституцията на Италия

03 юни 2020, 16:11 часа • 1510 прочитания

Бившият премиер на Италия Матео Ренци предложи промяна на конституцията и преминаване към пряко избиране на президент или министър-председател на страната.

Според него е настъпил моментът „гражданите сами да решат на кого, как и кога да поверят съдбата на страната, точно както това става, когато на всеки пет години доверяват съдбата на града си при избори за кмет“, написа политикът в новата си книга „Ход на коня“.

Ренци предлага провеждането на мащабна конституционна реформа, която едновременно с въвеждането в политическата практика на преки избори за държавен лидер, ще позволи начело на държавата да застане фигура, чиято легитимност ще бъде осигурена от народния вот, а не чрез избор в парламента.

Той смята, че е по-реалистично на преки избори да се избира министър-председател, подобно на изборите за кмет и настоява, че реофрмата е необходима и скоро отново ще стане тема на обсъждане на политическо ниво.

Действащата конституция на Италия не предвижда пряк избор нито на президент, нито на министър-председател. Държавният глава се избира от парламента с участието на специални делегати от всяка област в страната. По отношение на кандидатурата на премиер, тя бива предложена от политическите сили с мнозинство в парламента. Президентът назначава министър-председателя и предложените от него министри.

През 2014 г. Ренци предложи осъществяването на конституционна реформа, която предвиждаше промяна на ролята и функциите на Сената в системата на органите на държавна власт. Съответният законопроект бе обсъждат от парламента в продължение на 2 години и бе окончателно одобрен през април 2016 г.

Тъй като въпросната реформа по същество налагаше промяна на конституцията, през декември 2016 г. се проведе референдум, на който по-голямата част от гражданите отхвърлиха предложението за промени. Това даде повод на Ренци да подаде оставка като министър-председател.

Както подчертава РИА Новости, Матео Ренци и досега остава един от най-известните и популярни италиански политици.

През март 2018 г. той напусна поста на лидер на Демократическата партия заради загубата ѝ на изборите. През септември 2019 г. обяви, че напуска партията и създава собствена политическа организация „Жива Италия“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес