Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ренци: ЕС трябва да спре еврофондовете на Източна Европа

22 февруари 2016, 17:21 часа • 3206 прочитания

"Ако страните от Източна Европа не покажат солидарност в борбата с миграцията, смятам, че е абсолютно нормално големите страни да не проявят солидарност по изплащането на сумите от европейските фондове", заяви италианският премиер Матео Ренци в Рим.

Италианският премиер посочи, че е изложил предложението си на срещата на върха в Брюксел миналата седмица.

"Полша, Чехия, Словения и Унгария харчат европейски регионални фондове, а са против плана за разпределяне на бежанци, които пристигат по море от Италия и Гърция", коментира той.

Ренци предупреди, че Рим ще има твърда позиция на предстоящите преговори за нейната част в бюджета на ЕС за следващия програмен период 2020 -2026 г. като отговор на антиимигранстките позиции на страните от Вишеградската четворка, предаде БГНЕС.

В същото време италианският премиер посочи, че „Италия вече не е проблем на Европа". "Италия е силна и стабилна и все още има какво да направи. Аз все още имам същия глад за реформи като в първия ми ден в кабинета”, заяви Ренци.

По думите му никоя друга европейска държава не е извършила толкова много реформи в толкова кратък срок от време като Италия.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес