Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекорд: Словения регистрира най-висока инфлация от 2008 г.

30 ноември 2021, 19:22 часа • 1576 прочитания

Потребителските цени в Словения през ноември 2021 г. са се увеличили с 4,6% спрямо същия месец на миналата година, което е най-високата инфлация от октомври 2008 г., когато е била 4,9%, съобщи днес словенската държавна статистическа служба.

Според словенската централна банка обаче това е еднократен ефект върху инфлацията в Словения, главно поради покачването на цените на енергията на международните пазари, където през следващата година се очаква успокояване.

Настоящият ръст е следствие от високите цени на петрола и природния газ на международните пазари, а цените на емисионните купони също се покачват, съобщава агенция Хина.

Според официалната статистика през ноември цените на стоките в Словения са били средно с 6,2% по-високи от предходната година, докато цените на услугите са били по-високи с 1,5%.

Най-голям принос за месечната инфлация имат по-скъпите моторни горива и дрехите и обувките с 0.2 процентна. Дизелът поскъпва с 4,8 процента на месечна база, а бензинът с 3,8 процента. Облеклото и обувките се повишиха с 2,6% през ноември.

В сравнението по месеци доста по-значително нарастват топлинната енергия и наемите за апартаменти (с 8,2 на сто), тютюнът (с 2,6 на сто), автомобилите (с 1,2 на сто) и цените на апартаментите с 0,8 на сто . Тези увеличения допринесоха за инфлацията с 0.1 процентна.

Базовата инфлация, измерена без ефекта на цените на енергията, храните, алкохола и тютюна, междувременно достигна 2,7%, като централната банка очаква инфлацията в Словения да се повиши през следващите месеци, докато не се успокои ситуацията в световните вериги за доставки и енергийните пазари.

Годишният ръст на цените, измерен чрез хармонизирания индекс на потребителските цени, използван в сравнителния анализ на ЕС, в Словения през ноември е 4,9 процента, което е с 1,4 процентни пункта повече в сравнение с октомври.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес