Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Референдум в Италия: Северът иска да не плаща за Юга

23 октомври 2017, 07:50 часа • 3787 прочитания

Отговорът "да" е преобладаващ на проведения вчера (22 октомври) консултативен референдум в богатите северни италиански области Венето и Ломбардия, с който се иска повече автономия. Въпросът на допитването беше точно свързан с автономията, с идеята за по-голяма финансова независимост: "Искате ли по-голяма автономност?". Новината обаче идва на фона на информации за хакерски атаки, тъй като плебисцитът се провеждаше по електронен път.

Според частичните данни участието ще бъде около 40% в Ломбардия и 60% във Венето. Във Венето допитването нямаше да е валидно, ако не беше преминало 50% активност. И в двете области "да" е доста над 90-те процента.

Президентът на Ломбардия Роберто Марони бе посочил, че участие над 34% ще бъде успех, въпреки че противниците от Демократическата партия предвиждаха поражение при под 50%.

Президентът на Венето Лука Зая посочи като "добър" резултата с "над два милиона" жители, които отидоха до урните.

Информацията за резултатите обаче беше помрачена заради новина за хакерска атака.

"Имаме три нива на сигурността, хакерите преминаха две. За момента сме малко затруднени, обаждаме се по телефона на всяка община. Окончателните резултати, мисля, ще може да са готови след няколко часа", каза Зая.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес