Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рединг: ЕК смята, че България и Румъния изпълняват критериите за Шенген

10 декември 2013, 16:54 часа • 20400 прочитания

Според еврокомисаря по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг всички демократични държави имат нужда от свободни медии. В същото време, всички страни-членки на Европейския съюз трябва да подобрят условията за свободата на медиите си, пише вестник „Техеран таймс”.

„Мисля, че европейците имат една от най-свободните и разнородни медийни среди в света. Това обаче не означава, че можем да сме доволни от положението. Ето защо през последните две години ЕК се застъпваше за свободата на медиите и някои медийни практики в различни страни като Азербайджан, Унгария, България и Великобритания. Без свобода на медиите Европа е невъзможна”, заяви комисарят пред вестника.

Тя говори и за членството на София и Букурещ в Шенген. „Що се отнася до Шенгенското пространство, решението за премахване на вътрешния граничен контрол зависи от държавите-членки. ЕК смята, че България и Румъния изпълняват необходимите критерии за вдигане на контрола и пълно присъединяване към Шенген”, посочи Рединг.

„По време на Европейския съвет през юни миналата година останалите страни-членки казаха „да – България и Румъния изпълняват критериите”. Това, което ни трябва сега, е политическо решение и решение, което да бъде прието единодушно от всички страни в Съвета”, допълни еврокомисарят.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес