Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рециклиране на цигарени фасове: Белгийски град показа как се прави

27 март 2024, 11:53 часа • 1602 прочитания

Фасове от цигари са изключително замърсяващи и за жалост се срещат навсякъде по улиците в Европа. Борейки се с този лош навик, град Ат в Белгия открива две големи колекторски инсталации за угарки от цигари, съобщава Euronews. Фасовете се сортират и от тях се премахват остатъците от тютюн. Това, което интересува фирмата, е влакното на филтъра, което е чисто от токсични вещества и тютюнев мирис.

Още: Филтрите на цигарите не пазят пушачите: Предлагат да ги премахнат

„Възможно е да има арсен, живак, олово и други тежки елементи. Чрез обработка токсичните вещества се превръщат в PCL, лабораторен химически продукт, който се изпраща в специализирани лаборатории, които разделят всяка група молекули и ги третират по съответния начин“, казва Жулиен Паке, основателят на компанията TchaoMégot, . 

„Прекарваме разтворител през материала. Той отнема всички токсични вещества, които срещне по пътя си“, пояснява Амели Велтер, инженер в TchaoMégot.

Още: С вейпинг се отказват цигарите, сочи глобално проучване

Обработените фасове могат след това да се използват като изолационни влакна в нашите дрехи или изолационен материал в нашите домове.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес