Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разузнавателен военен дрон, вероятно украински, се разби в Загреб

11 март 2022, 13:14 часа • 8013 прочитания

Военен дрон се е разбил в хърватската столица Загреб в близост до студентско общежитие късно снощи, предават хърватски медии. Това е предизвикало силна експлозия и на мястото на индицента е останал кратер. Открити са и два парашута.

За момента информацията е, че става въпрос за разузнавателен безпилотен самолет, преминал над територията на Унгария и летял няколко минути над Хърватска преди да се разбие. 

Президентът на Хърватия и върховен главнокомандващ Зоран Миланович е свикал тази сутрин спешна среща с ръководителите на хърватските въоръжени сили и разузнавателните служби за сигурност. "Знаем какъв е обектът. Не сме получили предупредителна информация. Летял е над Унгария повече от 40 минути, а над Хърватия малко над 7 минути. Това е сериозен инцидент, тече разследване, искаме да определим всички детайли. Преценяваме, че това не е насочено срещу Хърватия и че става въпрос за инцидент", каза още президентът Миланович, цитиран от Dnevnik.hr.

„Радарите са засекли самолета", заяви Миланович. "Най-много ме интересува как един такъв самолет прекарва почти час над страна членка на НАТО", посочва Миланович и добавя, че самолетът се е разбил в Загреб, когато му е свършило горивото.

Според събраните до момента данни, военният дрон е навлязъл в хърватското въздушно пространство от Унгария със скорост 700 км/ч на височина 1300 м, съобщи още хърватското издание, позовавайки се на данни на Министерството на отбраната на Хърватия.

Премиерът Андрей Пленкович също е коментирал инцидента, като е съобщил, че дронът е руско производство, но не се знае дали е на руската или на украинската армия. По думите му става въпрос за Ту-141 Стриж - разузнавателен дрон от съветско време, използван през 70-те и 80-те години на XX век. Дълъг 14 метра и тежащ над 6 тона, цяло щастие е, че той не е попаднал в жилищен дом или в общежитието, където живеят около 4500.

„Не можем да кажем със сигурност защо се е случило това, дали е имало грешка или е изгубен контрол. (...) Хубаво е, че няма пострадали и е паднал на място, където няма сграда“, подчерта Пленкович. "Свързахме се с украинската страна, за да видим дали имат информация как самолетът изобщо е стигнал до Загреб“, съобщи премиерът. Той добави и че всички служби в момента провеждат разследване.

Началникът на Генералния щаб на ВВС на Хърватия адмирал Роберт Хранж, директорът на Агенцията за сигурност и разузнаване Даниел Маркич и директорът на Агенцията за военно разузнаване по сигурността Ивица Киндер са информирали президента Миланович за събраните до момента данни около инцидента.

Районът около инцидента е отцепен, на място работят експерти. Няколко автомобила са били повредени, но за щастие няма пострадали, се казва също в изявление на пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на Хърватия.

ОЩЕ: Путин изненадан, че в Украйна воюват руски срочнослужещи, назначи проверки

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес