Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследват реакцията на COVID-19 в Италия, изслушват премиера

11 юни 2020, 07:55 часа • 2759 прочитания

Прокуратурата в Бергамо, Северна Италия, ще изслуша министър-председателя Джузепе Конте в рамките на разследване по въпроса за овладяване на епидемията COVID-19, която причини смъртта на повече от 34 000 души на полуострова, съобщава АФП, цитирани от БГНЕС.

Магистратите ще чуят показанията и на двама министри - на здравеопазването Роберто Сперанца и на вътрешните работи Лусиана Ламоргезе.

В кратко изявление за пресата в сряда вечерта Конте заяви: "Това, което трябва да кажа на прокурора, ще кажа на прокурора, не искам да говоря предварително. Добросъвестно ще съобщя всички факти, които са ми известни. Изобщо не се притеснявам".

"Приветствам всички разследвания. Гражданите имат право да знаят, а ние имаме право на отговор", добави той.

Прокуратурата на Бергамо, епицентър на пандемията в района на Ломбардия, провежда няколко отделни разследвания.

Конте и двамата му министри ще бъдат разпитани за това дали не е имало закъснение при реакцията на болестта в региона. Както и дали не е трябвало да се вземат превантивни противоепидемични мекри за двете най-засегнати общини - Нембро и Алцано Ломбардо, и включването им в т.нар. "червена зона".

Според експерти, забавянето е довело до претоварване на здравната система и увеличаване на смъртността в района.

Целият въпрос се отнася до това кой от централното правителство или от Ломбардия е бил длъжен между 3 и 9 март да създаде тази "червена зона".

Президентът на Ломбардия Атилио Фонтана и неговият регионален здравен съветник Джулио Галера бяха изслушани в края на май от прокуратурата в Бергамо. Те потвърдиха, че решението за създаване на "червената зона" зависи от правителството в Рим.

Правителство и лидерите на Ломбардия отхвърлят обвиненията.

Първите „червени зони“ в страната бяха създадени в края на февруари с решение на италианското правителство. В тях бяха включени няколко общини в Ломбардия, по-специално Кодоньо.

В началото на март епидемията продължи да се разпространява с две по-големи огнища в двете общини Нембро и Алцано, в департамента Бергамо. Научно-техническият комитет (CTS), който съветва правителството на Конте в борбата с коронавируса, предложи да се създаде "червена зона" и там, преценявайки, че ситуацията "се е влошила в цялата Ломбардия", докато Институтът по здравеопазване от своя страна препоръча същата мярка на следващия ден в тези две общини.

Според италиански медии, Конте отново се е срещнал с експертите на 6 март, за да реши окончателно да въведе "червена зона" в цялата страна с указ, подписан на 7 март и влязъл в сила два дни по-късно, като по този начин изгуби ценно време, за да забави пандемията.

Роднини на жертви на коронавируса в Италия ще съдят властите

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес