Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разногласия блокираха съвместния план на ЕС за боеприпаси за Украйна

06 април 2023, 09:13 часа • 2367 прочитания

Предложеният от Европейския съюз план за снабдяване на Украйна с един милион боеприпаси за 2 млрд. евро влезе в застой по време на срещите на посланиците от ЕС на 5 април. Това съобщи Politico, като се позова на няколко неназовани дипломати, запознати с преговорите.

Обещанието на блока е било възпрепятствано от разногласия относно това кои компании ще получат договори за доставка на оръжие. Основното несъгласие е свързано с това дали договорите трябва да останат на 100% в ЕС, или да бъдат възлагани и на външни производители.

Според източниците на Politico, които са говорили при условие за анонимност, някои държави членки като Гърция, Кипър и Франция привидно искат да избегнат договорите да постъпват в Турция.

ЕС също така трябва да направи подробен план на капацитета на производствените компании в ЕС, преди да може да напредне в преговорите.

Докато сделката се придвижи напред, ЕС ще се съсредоточи върху даряването на вече съществуващи арсенали от боеприпаси. После блокът ще трябва да финализира споразумението за допълнително производство.

ОЩЕ: Украинска медия: България може тайно да прати на Киев боеприпаси за 190 млн. долара

Припомняме, че конкретното предложение към Киев беше за доставка на 1 млн. снаряда, както и ракети „земя-земя“, ако бъдат поискани. „Те ще бъдат закупени, включително чрез съвместни поръчки, като се мобилизират подходящи средства от Европейския механизъм за мир с цел съвместно да се доставят 1 млн. снаряда през следващите 12 месеца", се казва в документа, публикуван в края на март.

ОЩЕ: Дори Унгария е сред 23-те държави, обещали боеприпаси на Украйна - не и България

ОЩЕ: За да има мир: Путин да изтегли армията си от Украйна - подписа ли Радев позицията на ЕС?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес