Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Раздор в семейство Льо Пен

08 април 2015, 14:39 часа • 4885 прочитания

Лидерката на френския "Националния фронт" Марин Льо Пен се противопостави на баща си, историческият основател на партията Жан-Мари Льо Пен.

"Информирах Жан-Мари Льо Пен, че на заседанието на Политическото бюро на Националния фонд на 17 април ще се противопоставя на кандидатурата му начело на изборната листа в Прованс-Алпи-Лазурен бряг", се казва в комюнике на Марин Льо Пен.

Причината за това беше публикуваното вчера интервю във вестник "Риварол" с Жан-Мари Льо Пен, в което той заявява, че не смята за негативна историческата роля на маршал Петен, оглавявал Франция по време на Втората световна война.

Фразата е достатъчна за опоненти на "Националния фронт" да припомнят предишните връзки на крайнодясната партия с неонацистки групи. Марин Льо Пен положи големи усилия, за да разбие това отрицателно клеймо.

В тази връзка тя определи думите на баща си като "откровена провокация". "Жан-Мари Льо Пен изглежда е избрал стратегия за политическо самоубийство", заяви тя като настоящ председател на партията.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес