Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разбиха крупна китайска банда телефонни измамници

14 декември 2016, 17:42 часа • 1441 прочитания

Националната полиция на Испания и силите за сигурност на Китай задържаха 200 постоянно живеещи на Пиренеите китайци, заподозрени в телефонни измами в родината си и нанасяне на щети на стойност 16 млн. евро, предаде БГНЕС.

По данни на вътрешното ведомство престъпниците са се обаждали в Китай от телефонни кабини в Мадрид, Барселона и Аликанте, където били наети луксозни имоти.

Мошениците звъняли на различни телефонни номера в Китай в търсене на жертви. Първият престъпник се представял за съсед, приятел или роднина и предупреждавал човека оттатък да е нащрек, защото непрекъснато се случват измами.

След това на същия номер се обаждал втори участник в схемата – мним полицай, който също предупреждавал за опасност от измами. Накрая се обаждал трети –„съдебен служител” или високопоставен полицай, и предлагал на жертвата да преведе пари в банкова сметка на полицията и така да помогне на органите на реда да разкрият несъществуващи престъпници.

На практика, парите отивали в офшорна сметка на бандата.

Това е най-голямата съвместна операция на Испания и Китай, в която са участвали 600 служители на реда. Операцията е била следена и от Интерпол.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес