Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Расте броят на жертвите след руската атака срещу жилищни сгради и болница в Днипро (ВИДЕО)

27 октомври 2024, 10:05 часа • 570 прочитания

Най-малко петима души са загинали, а 21 са ранени при руската ракетна атака, която порази жилищни сгради и болницата „Мечников“ в централно-източния град Днипро вечерта на 25 октомври.

Под развалините е намерено тяло на мъж, което увеличава броя на загиналите на петима души, съобщи губернаторът на Днипропетровск Серхий Лисяк. Сред 21-те ранени в момента в болница са настанени 7 души, като едно 17-годишно момче е в тежко състояние. Полицай, съпругата му и двете му дъщери са били затрупани под развалините на сградата си след нападението. Докато по-малката му дъщеря е била спасена, съпругата и по-голямата му дъщеря са загинали, според Националната полиция, предаде БГНЕС.

При нападението са повредени 13 жилищни сгради, 2 къщи и болницата "Мечников", която е ключова болница за лечение на войници, претърпели някои от най-тежките наранявания на фронтовата линия. "Тази война, която продължава вече трета година, има само един виновник - Москва. Ето защо трябва да се окаже достатъчно силен натиск върху агресора, за да се наложи прекратяване на терора и войната. Траен мир и сигурност се постигат само чрез сила и решителност", заяви президентът Володимир Зеленски, осъждайки нападението.

Местните информационни източници посочват, че няколко удара са били насочени към различни райони в града. Днипро, четвъртият по големина град в Украйна с население от около един милион души преди войната, е служил като ключов логистичен и хуманитарен център по време на пълномащабната война. Той се намира на около 395 км от Киев. 

Иначе по данни на украинските ВВС тази нощ руснаците са изстреляли 80 дрона клас "Шахед". От тях 41 са свалени от ПВО и мобилни огневи групи, още 32 са приземени с електронно заглушаване, а 1 е полетял към Беларус.

Мощна украинска атака с дронове

Руското министерство на отбраната обяви, че е свалило 51 украински дрона през нощта над руска територия. Според данните, 18 са били прехванати в Тамбовска област, град на около 400 км от границата с Украйна, а 16 - в района на граничния град Белгород, написаха от министерството в Telegram. Останалите са били засечени в Орловска, Брянска, Липецка и Воронежка област. 1 е бил прехванат в Курска област, където украинските войски провеждат сухопътна офанзива от август насам. Те контролират няколкостотин квадратни километра от руската територия: Масов бой и стрелба в Москва, въздушна тревога в Рязан и Липецк (ВИДЕО)

Русия почти ежедневно обявява, че е унищожила украински дронове, изстреляни срещу нейната територия, но обикновено в по-малък брой. Киев твърди, че извършва ударите, които често са насочени към енергийни обекти, в отговор на руските бомбардировки на негова територия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес