Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ранени във военна академия в Санкт Петербург: Първи данни за удар с дрон (ВИДЕО)*

17 май 2024, 21:17 часа • 4964 прочитания

Няколко души са ранени след предполагаемо атака с дронове във "втората столица" на Руската федерация - Санкт Петербург.

Атака срещу военна академия

Според руския телеграм канал 112, ранените са петима. Само че прокремълският телеграм канал Baza съобщава за седем ранени. А руският опозиционен телеграм канал ASTRA говори за осем пострадали.

Още: Украински дрон пак стигна до Татарстан - на 1000 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Ударът е станал в Академията за комуникации "Будьони", допълва Baza, като удобно пропуска каква всъщност е тази академия - военна, занимаваща се с комуникации и информационни технологии във военното дело. Тя е кръстена на името на Семьон Будьони, един от първите маршали на СССР и герой на Октомврийската революция.

И трите руски канала обаче са единодушни, че двама от ранените са в тежко състояние. Baza допълва, че един от тях е в реанимация.

* Всъщност, информацията за атака с дронове е неофициална - все още няма официално изявление на руските власти. Предполага се, че академията е била атакувана от дрон, но тази информация не е официално потвърдена. Baza пише, че е възможно да става въпрос за "взрив на боеприпас". Според местното издание "Фонтанка", тренировъчни боеприпаси са избухнали в мазето на учебното заведение. А ASTRA съобщава за версия, според която е имало бомба, скрита в кофа за боклук на оживено място в академията.

Губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов беше първият, коментирал случилото се: "Инцидентът в академията "Будьони" е в зоната на отговорност на руското военно министерство и няма терористичен характер. Причините се установяват от експерти. Оказва се помощ на пострадалите".

"Детонация на боеприпаси от Великата отечествена война предизвика взрив на територията на военната академия в Санкт Петербург", уточняват от пресслужбата на Ленинградския военен окръг, като добавят, че "са пострадали 7 военни". Този окръг беше възстановен като отговор на влизането на Финландия и Швеция в НАТО.

"Седях и работех на лаптопа си, когато бюрото се разклати. Чу се силен трясък, хора крещяха, студенти тичаха, суетяха се, пристигнаха пожарникари, полиция и линейка", разказва очевидец пред "Гроза".

Пристанището на Санкт Петербург спря обработката на селитра заради украинските дронове

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес