Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ракетите "Кинжал" не са свръхзвукови: Поредно доказателство

08 октомври 2024, 07:29 часа • 2183 прочитания

И трите изстреляни "свръхзвукови" ракети "Кинжал" навръх рождения ден на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин са били насочени към една цел и тя не е била Киев. Но две от тези три ракети бяха свалени над украинската столица – а това е още един явен сигнал, че те изобщо не са свръхзвукови. Това пише в свой анализ украинското специализирано издание Defense Express.

Още: Русия атакува Киев с ракети "Кинжал" на рождения ден на Путин

Целта

Според изданието, целта е била украинската военновъздушна (ВВС) база в Староконстантинов. Тя периодично бива обстрелвана от Руската федерация с ракети и дронове. Една от ракетите ударила района до военното летище в Староконстантинов, казва украинската медия.

Не са свръхзвукови

В статията на Defense Express се разглеждат възможните маршрути на ракетите към Староконстантинов над Киев. И заключението е категорично – по който и маршрут да минават ракетите, те би трябвало да са в средната фаза на полета си т.е. да са развили свръхзвукова скорост. За "Кинжал" все повече експерти казват, че в крайната фаза на полета, на около 2 километра от целта, ракетата забавя до дозвукова скорост като част от подготовката за същинския удар, защото пада под по-голям ъгъл към целта. В средната фаза на полета обаче ракетата би трябвало да лети със скорост от над 5 маха, за да не може да бъде прехваната.

Как тогава уж свръхзвуковите руски ракети са свалени над Киев, най-вероятно от американски ПВО системи "Пейтриът" (Patriot) или най-добрите европейски - италианските SAMP-T? Или изобщо не са свръхзвукови, а имат само характеристики на балистична ракета, или ПВО-то може да сваля свръхзвукови ракети. А че руските ракети не са това, което рекламира Кремъл, вече анализираха и в Китай: И Китай се присмя на руските ракети "Кинжал" (ВИДЕО)

Има потенциално обяснение защо руснаците продължават да изстрелват ракетите си "Кинжал" по маршрути покрай Киев. Изстрелването изисква много прецизно позициониране на самолета МиГ-31К, в зоната на изстрелване, със стриктно спазване на скоростта, височината и вектора на носителя. За да се гарантира, че всички параметри са налице, самолетът се нуждае от поддръжка от навигацията на радарен самолет Ил-976 SKIP или специализирана наземна инфраструктура.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес