Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рахой: Сваляме Пучдемон от поста му (ВИДЕО)

27 октомври 2017, 21:28 часа • 6976 прочитания

Сваляме от поста му каталунския премиер Карлес Пудемон, както и каталунското правителство. Разпуснат е и каталунският парламент. Свален от поста му е и началникът на каталунската полиция. На 21 декември ще има предсрочни парламентарни избори в Каталуния. Това обяви в специално обръщение испанският премиер Мариано Рахой.

По думите му дипломатическите представителства на Каталуния навсякъде зад граница ще бъдат затворени. Това са необходими мерки, за да възстановим законността, беше тезата на испанския министър-председател. Той изрично подчерта, че "Пучдемон имаше шанс да свика предсрочни избори и сега испанското правителство го прави, за да върне обратно гласа на каталунците".

"Испанците преживяха тъжен ден - демокрацията в Каталуния беше разрушена. Каталунската власт иска да открадне една от нашите провинции, но трябва да вярваме на Испания, защото имаме инструментите да спрем това с умерени средства. Правителството се съгласи да сформира конституционен трибунал, който да отмени мерките, прогласени с декларацията за независимост на каталунския парламент. Всички сме тъжни, защото случващото се в Каталуния е базирано на лъжи. Не искахме да стигаме до този момент. Не става въпрос за това да спрем самоуправлението, а да възстановим закона", каза испанският премиер.

Рахой не пропусна да благодари на всички партии в испанския парламент, извън неговата Народна партия - социалистите, "Подемос" и "Сиудаданос".

Напрежение в Барселона

Междувременно редакцията на каталунското радио - една от трите каталунски обществени медии, беше обсадена от шествието, което иска обединена Испания. Наложи се кордон от служители на каталунската полиция да пази редакцията, след като вратата на входа беше разбита. Подкрепящи независимостта на Каталуния блогъри определиха това шествие като "крайнодясно".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес