Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рахой поиска от Пучдемон да каже ясно дали обявява независимост (ВИДЕО)

11 октомври 2017, 13:23 часа • 2365 прочитания

Испанският премиер Мариано Рахой демонстрира, че може би има малък шанс за диалог между Мадрид и Каталуния относно въпроса с независимостта на испанската автономна провинция. На специална пресконференция Рахой заяви, че официално е изпратил запитване по въпроса с декларацията за независимост, внесена от каталунския премиер Карлес Пучдемон и дали фактически е обявена независимост. Официалното запитване е директно до Пучдемон.

По адрес на Пучдемон испанският премиер заяви, че иска каталунският премиер ясно да каже дали е обявил независимост на Каталуния и му даде срок от 5 дни да го стори. Ако отговорът е "да", Пучдемон ще има още 3 дни, за да размисли. Рахой уточни, че желае да е ясно какво се случва, за да няма никакво неразбирателство относно ситуацията. Испанският министър-председател добави и, че изглежда Пучдемон проявява уважение към закона в Испания и се надява съвсем скоро кризата да бъде решена.

От думите на испанския премиер стана ясно, че от изясняването относно това дали Пучдемон е обявил снощи (10 октомври) независимост или не зависи активирането на член 155 от испанската конституция, коментира El Pais. Официалното уточнение е последната стъпка преди активиране на член 155, с който Испания ще суспендира автономията на Каталуния и ще поеме управлението на провинцията, уточни испанският министър-председател.

Рахой изрично уточни, че тепърва ще има разговор в испанския парламент, като той ще се обърне към испанските депутати – в 17:00 часа българско време.

Същевременно в испанския парламент се разгоря много сериозен дебат относно Каталуния. От "Подемос" - третата по сила партия в Испания, видяха само една възможност за решение на кризата – чрез провеждане на законен референдум за това дали Каталуния да стане независима държава или не. Испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, която е част от Испанската народна партия, категорично не се съгласи.

Припомняме, че пред френското радио Europe 1 испанският външен министър Алфонсо Дастис видя в действията на каталунския премиер Карлес Пучдемон "мошеничество". "Той върши това, което винаги е вършил, върви по път, който ще доведе до нежелани ситуации в Каталуния, свързани с икономически и социални сблъсъци. Той казва, че са спечелили, което предполага, че имат право на независимост след резултата от този т. нар. референдум, после иска от парламента да отложи влизането в сила на тази декларация (бел. ред. - за независимост). Начинът, по който се отнася със собствения си парламент е стряскащ", смята Дастис.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес