Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рахой пак спечели изборите в Испания и пак няма абсолютно мнозинство

27 юни 2016, 08:22 часа • 444 прочитания

Испанският изпълняващ длъжността премиер Мариано Рахой заяви, че има „правото да управлява”, след като неговата Народна партия (НП) спечели изборите, но не получи мнозинство в парламента.

„Да, наистина, ние спечелихме”, заяви Рахой пред привърженици, събрали се край партийната централа в Мадрид и развяващи небесносините знамена на формацията в полунощ. „И ние искаме правото да управляваме, точно защото спечелихме изборите” извика той след 6-месечна политическа безпътица в страната.

Народната партия управлява от 2011 година и спечели изборите през декември, но едва с 28,7% от гласовете. Никоя друга партия след този момент не се съгласи да ѝ даде своята подкрепа, необходима за съставяне на правителство, като я обвиняваше в многобройни корупционни скандали, поставяйки под съмнение сформирането му. Левицата също не успя да сформира алтернативно правителство.

НП спечели този път 33% от гласовете или 137 депутати от 350, което е с 14 повече от предишните избори, но необходимото мнозинство от 176 от 350 гласа в Камарата продължава да ѝ се изплъзва. В неделя вечерта (26 юни) Педро Санчес, начело на Испанската Социалистическа работническа партия поздрави Мариано Рахой с победата. Същото направи и лидерът на либералните центристи „Куидаданос” („Граждани”) Албер Ривера. Формацията на Ривера има 32 места.

Ривера ясно даде да се разбере, че е готов да започне преговори с консерваторите за съставяне на правителство, пише АФП

Традиционните испански социалисти имат 85 места, радикалната левица „Подемос” („Обединени, ние можем”) получава 71 места. Именно "Подемос" предизвика новите избори и според екзитполовете беше на второ място, но се оказа, че всъщност не е така.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес