Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радио "Свободна Европа" обяви, че ще продължи да работи в Русия

16 ноември 2017, 08:22 часа • 1508 прочитания

Радио "Свободна Европа"/"Радио "Свобода" обяви, че ще продължи работата си в Русия, въпреки на практика новоприетия закон за чуждестранните медии. Това заяви в сряда заместник-директора на пресслужбата на вашингтонската станция Мартинс Цванерс.

"Задачата на Радио "Свободна Европа"/"Радио "Свобода" е да предоставя откровена и обективна информация за своята руска аудитория. Ние ще продължим журналистическата си дейност", съобщи медията малко след като долната камара на руския парламент одобри законодателните промени, които задължават чуждестранните медии в страната да бъдат записвани като "чуждестранни агенти" в отговор на аналогична мярка от Вашингтон, свързана с руския телевизионен канал RT.

"Ситуацията с руските медии в САЩ и с американските медии в Русия обаче е коренно различна. RT и "Спутник" излъчват информацията си в САЩ свободно, докато Радио "Свободна Европа" бе лишено от достъпа си до кабелните мрежи и беше принудено да прекъсне сътрудничеството си с редица руски партньори заради административен натиск", изтъкнаха от радиото.

Работата на "Радио "Свободна Европа"/"Радио "Свобода" и "Гласът на Америка" се финансира от Конгреса на САЩ и се контролира от независимата федерална агенция към правителството на САЩ - Broadcasting Board of Governors. Тя е двупартиен орган, управляващ радио- и телевизионното излъчване на американски медии в чужбина, като държавният секретар на САЩ е част от 9-членния съвет.

След одобрението на новия закон от Думата, изменението трябва да получи зелена светлина и от Съвета на Федерацията, след което да бъде даден за подпис на руския президент Владимир Путин.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес